In2go

Leuven - Aarschot - Vilvoorde
01

Verkooprechten: hier wordt de grens voor de rechtenvermindering met ?20.000 verhoogd

12 maart

Sinds 1 juni 2018 is geen sprake meer van het klein en groot beschrijf op basis van het kadastraal inkomen (KI). In de plaats is er een tarief van 7% voor alle gezinswoningen. Bovendien heeft wie een woning koopt voor minder dan €200.000 recht op een rechtenvermindering (korting) van €5.600. Dit komt overeen met een abattement van €80.000. Voor woningen of appartementen in de Vlaamse rand of in de kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) geldt deze korting bij een aankoopprijs tot €220.000. De verhoging van de grens met €20.

02

Wie huis erft kan overheid voortaan waarde laten schatten

8 februari

Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters heeft aangekondigd dat mensen die een huis, appartement of bouwgrond erven, krijgen voortaan bij de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) de mogelijkheid om voor de aangifte van de erfenis een schatting te vragen van het vastgoed.Wie vastgoed erft, moet bij de aangifte van die erfenis ook de waarde ervan aangeven. VLABEL gaat erfgenamen nu de mogelijkheid bieden om vooraf een schatting te vragen. De mogelijkheid wordt aangeboden voor overlijdens vanaf 1 april. De burger wordt echter tot niks verplicht. Hij kan er nog altijd voor kiezen om zijn vastgoed zelf te waarderen of om op eigen kosten een beroep te doen op een externe schatter.

03

Energiekosten bepalen meer en meer de woningprijs

18 januari

Het energieprestatiecertificaat (EPC-score) van een woning heeft een steeds grotere invloed op de verkoopprijs en de verkoopsnelheid. Enkele beglazing of de afwezigheid van dakisolatie doen de verkoopwaarde van een huis sterker dalen dan tien jaar geleden. EPC-scoreDe EPC-score beïnvloedt in grote mate de waarde van het huis.  Een woonhuis met een EPC tussen 100 en 199 is gemiddeld 10,9 procent meer waard dan exact hetzelfde huis met een EPC tussen 400 en 499. Ze worden ook gemiddeld 25 dagen sneller verkocht. Bij appartementen is de EPC minder doorslaggevend.

04

Dit verandert er in 2019!

14 januari

Vlaams WoninghuurdecreetOp 1 januari 2019 is het nieuw Vlaams Woninghuurdecreet in werking getreden.  Vroegtijdige beëindigingVoor de huurder wordt het nu mogelijk om de huurovereenkomst van korte duur vroegtijdig te beëindigen, mits een opzegtermijn van drie maanden. De opzegvergoeding bedraagt anderhalve maand, een maand of een halve maand huur, naargelang de huurovereenkomst een einde neemt tijdens het eerste, tweede of derde jaar. Sanctie bij niet-registratie uitgebreidVoortaan zal de huurder de huurovereenkomst van korte duur kunnen beëindigen zonder opzegtermijn of opzegvergoeding.