Je woning slopen en heropbouwen: een slim idee?

07/03/2024

Je hebt een verouderd pand gekocht. Laat je het dan renoveren, of is het slimmer om de woning af te breken en weer op te bouwen? Welke financiële steun voorziet de Vlaamse overheid en wanneer kom je hiervoor in aanmerking? In2Go legt het je graag uit!

De voordelen van sloop en heropbouw

Wanneer een woning sterk verouderd is, vormt sloop en heropbouw soms een interessantere piste dan een verregaande renovatie. Na de afbraakwerken kan je immers met een leeg blad starten en een nieuwbouwwoning laten optrekken volgens de huidige energienormen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, voorziet de Vlaamse overheid twee financiële tegemoetkomingen: een verlaagd btw-tarief van 6 % en een sloop- en heropbouwpremie. Let op: beide zijn niet cumuleerbaar.

Verlaagd btw-tarief: sloop en heropbouw aan 6 % in plaats van 21 %

Bij renovatie kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd btw-tarief van 6 %. Voor sloop en heropbouw geldt doorgaans een btw-tarief van 21 %, omdat deze werken niet tot renovatie behoren. In bepaalde situaties heb je als koper echter wél recht op het verlaagd btw-tarief. Wat zijn de voorwaarden waaraan je moet beantwoorden voor sloop en heropbouw aan 6 %?

 • De woning bevindt zich in één van de 32 geselecteerde centrumsteden.
 • Je voert het bouwproject zelf uit.
 • De woning heeft een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m².
 • Je zal het pand minstens vijf jaar lang bewonen als enige woning.
Good to know: koop je de heropgebouwde woning via een bouwpromotor? Dan maak je enkel nog aanspraak op het verlaagd btw-tarief wanneer de omgevingsvergunning voor de heropbouw vóór 1 juli 2023 werd ingediend. Dit geldt voor alle werkzaamheden die gefactureerd of betaald worden tot en met 31 december 2024. Vanaf 2025 stijgt de btw naar 21 % wanneer je een heropgebouwde woning koopt via een bouwpromotor.

Sloop- en heropbouwpremie: 10.000 euro per project

Bouw je niet zelf? Dan betaal je 21 % btw, maar kan je wel een aanvraag indienen bij de Vlaamse overheid voor de sloop- en heropbouwpremie. Je moet deze premie aanvragen binnen de drie maanden, zodra je gecombineerde aanvraag van omgevingsvergunning voor afbraak en heropbouw is goedgekeurd. De premie geldt vanaf 2024 voor heel Vlaanderen. Om aanspraak te maken, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je komt niet in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6 %.
 • Je vroeg nog geen eerdere sloop- en heropbouwpremie aan. Per bouwproject kan je slechts één premie ontvangen ter waarde van 10.000 euro.
 • Het nieuwbouwproject betreft een woning en geen ander soort gebouw.
 • Alles wat zich bovengronds bevindt, breek je af. Alleen de fundering mag je handhaven.
 • Eventueel aanwezig asbest laat je professioneel identificeren en verwijderen.
 • De afbraak en de heropbouw moeten op hetzelfde terrein plaatsvinden.
 • Na wederopbouw sluit je de woning niet aan op het aardgasdistributienet.
 • De nieuwbouw kent een maximaal E-peil van E24.

Gedetailleerde info over de sloop- en heropbouwpremie vind je op de website van de Vlaamse overheid. Deze blijft ook steeds up-to-date.

Interesse in een slooppand? Bij In2Go bieden we een interessant slooppand in Tremelo aan. Het pand bevindt zich op een rustig gelegen bouwgrond in het groen, vlak bij het centrum. Let op: Tremelo behoort niet tot de centrumsteden en geniet dus niet van het verlaagd btw-tarief van 6 %. Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, heb je eventueel wel recht op de sloop- en heropbouwpremie. Ontdek het slooppand in Tremelo >>

Heb je nog vragen over de sloop- en heropbouwpremie? Weet je niet goed of je in aanmerking komt voor het verlaagd btw-tarief? Contacteer ons gerust. Wij begeleiden je graag waar nodig.

Foto

Neem contact op met de makelaars van In2Go

Op zoek naar een slooppand in jouw regio? Wens je meer informatie over de wetgeving rond sloop en heropbouw? Get in touch, wij helpen je graag.

U moet uw voornaam invullen
U moet uw achternaam invullen
U moet uw e-mail invullen
U moet uw telefoonnummer invullen
U moet uw bericht invullen
U moet akkoord gaan met onze privacy voorwaarden