In2go

Leuven - Aarschot - Vilvoorde

Energiekosten bepalen meer en meer de woningprijs

vrijdag 18 januari

Het energieprestatiecertificaat (EPC-score) van een woning heeft een steeds grotere invloed op de verkoopprijs en de verkoopsnelheid. Enkele beglazing of de afwezigheid van dakisolatie doen de verkoopwaarde van een huis sterker dalen dan tien jaar geleden.

EPC-score
De EPC-score beïnvloedt in grote mate de waarde van het huis.  Een woonhuis met een EPC tussen 100 en 199 is gemiddeld 10,9 procent meer waard dan exact hetzelfde huis met een EPC tussen 400 en 499. Ze worden ook gemiddeld 25 dagen sneller verkocht. Bij appartementen is de EPC minder doorslaggevend.

Energielabel
Ook in 2019 zal de energiekost meer dan ooit een rol spelen bij de beslissing om een bepaald type woning al dan niet te kopen. Vanaf 1 januari zijn verkopers verplicht om ook in Vlaanderen heel duidelijk het energielabel bij iedere verkoopadvertentie te plaatsen. Hierdoor kunnen kopers onmiddellijk zien hoe energiezuinig een woning is."

Sinds begin dit jaar wordt de EPC niet langer met een energiescore maar met een label tussen A en F uitgedrukt. Het vernieuwde EPC bevat ook concrete aanbevelingen over mogelijke energiebesparende maatregelen, hoeveel die ongeveer zullen kosten en hoe energie-efficiënt de woning daarna zal zijn.

Bron: Moneytalk